Barnevernfeltet er i stadig endring og utvikling. Gode barnevernfaglige vurderinger krever god kunnskap og forståelse innenfor mange områder. Denne boken gir et kunnskapsgrunnlag for fagkyndige vurderinger i komplekse samværsspørsmål etter barnevernsloven.
Forfatterne presenterer en modell for samværsanalyse. Den gir barnevernsarbeideren mulighet for en strukturert tilnærming når krevende vurderinger om samvær skal tas. Analysen bidrar til en større forståelse av barnets samværskapasitet, foreldrenes samværskompetanse, barneverntjenestens handlingsrom og ytre rammer som kan påvirke vurderinger av samværskvalitet og -omfang.
Målet er å bidra til at flere barn får et samvær med sine foreldre som støtter deres utvikling, og som kan bidra til at barnet når sitt fulle potensial også på andre områder i livet.
Eli Wenche Andersen er klinisk sosionom, familieterapeut og spesialist i sped- og småbarns psykiske helse. Hun har lang erfaring fra både barnevern, psykisk helsevern og arbeid med barns psykiske helse i BUP. Blant annet har hun jobbet som sakkyndig utreder, sakkyndig medlem av fylkesnemnda, veileder og kursholder, og arbeider nå i Stiftelsen Fyrlykta.
Anne-Malin Granerud er barnevernpedagog med master, klinisk spesialist i psykisk helse og kliniker i sped- og småbarns psykiske helse. Hun har lang erfaring fra kommunal barneverntjeneste med barnevernfaglig utviklingsarbeid, og arbeider nå i Stiftelsen Fyrlykta.