Gå videre til innhold

Emner: Juss, rettsvesen

Hvordan fungerer egentlig den norske regjeringsmakten?

Hvordan fungerer egentlig den norske regjeringsmakten?

Hvordan fungerer regjeringen? Hva skjer når regjeringer kommer og går, hvordan fatter regjeringen beslutningene sine, hva innebærer det å være statsråd – og hvilke lover og regler gjelder egentlig for regjeringens virksomhet? I den nye boken «Regjeringen — Historien, makten og hverdagen» forsøker et tverrfaglig forskerteam å finne svarene.

Ny kommentarutgave til Offentleglova ute nå!

Ny kommentarutgave til Offentleglova ute nå!

Retten til kunnskap om hva som skjer når folkevalgte og offentlige tjenestemenn forvalter de fullmaktene vi som borgere har gitt dem, er fastslått i Grunnlovens § 100. Dette er en del av grunnfjellet for et moderne demokrati.

I 2009 trådte Offentleglova i kraft. Den er en lov om alminnelig rett til innsyn i saksdokumenter i organer for stat eller kommune. Loven var en revisjon og videreutby

Boken «Våre perifere domstoler» av Eivind Smith (red.).

Ny bok: Våre perifere domstoler

Alle er enige om at uavhengige domstoler er avgjørende i en rettsstat. Men da blir det paradoksalt at domstolene praktiske rolle er så beskjeden både sammenlignet med andre land og i forhold til andre måter å løse tvister på. Utenfor straffesaker og i mange saker om barn er domstolene perifere. «Våre perifere domstoler» belyser og diskuterer denne problemstillingen.

«Rett praksis - Lærebok i norsk juridisk» metode av Knut Bergo

Nytt blikk på norsk juridisk metode: «Rett praksis — Lærebok i norsk juridisk metode»

Menneskerettene i EMK og EØS-retten er i dag viktige innslag i norsk rett, og tolkes og anvendes etter andre metoder enn dem som har vært vanlige i Norge. De gir også regler om hvordan mye av den øvrige norske retten skal praktiseres. Denne boken gir en samlende og oppdatert fremstilling av norsk rettskildelære. Den er også ment som en øyeåpner i en tid med mange rettsskandaler.

«EØS-rett» av Haukeland Fredriksen og Mathisen

Ny utgave av «EØS-rett» drøfter blant annet koronapandemien, Nav-saken og Brexit

Den nye utgaven av «EØS-rett» er oppdatert med nye EU-rettsakter som er tatt inn i avtalen, og med ny rettspraksis fra EU-domstolen, EFTA-domstolen, EMD og norske domstoler. Boken tar også opp Nav-saken og utvalgte EØS-rettslige spørsmål knyttet til Storbritannias uttreden fra EU og EØS (Brexit), rettsstatskrisen i Polen og Ungarn og koronapandemien.

Boken «Anerkjennelse av stater og regimer» av Dagfinn Christian Selvaag

NY BOK: Anerkjennelse av stater og regimer

For første gang presenteres en studie av norsk anerkjennelsespraksis fra 1905 og frem til i dag, basert på en gjennomgang av faglitteraturen på området og en omfattende gjennomgang av arkiver og annet kildemateriale. Studien dokumenterer et forutsigbart handlingsmønster som brytes i krisetider, og tegner et levende bilde av kreftene som formet de norske posisjonene.

Velferd, rettsikkerhet og personvern, 2. utgave

Ny utgave av «Velferd, rettsikkerhet og personvern»

Likeverdige muligheter, rettigheter og plikter er viktige prinsipper i velferdsstaten. Denne boken behandler lovgivning der disse prinsippene er innarbeidet som plikter og rettigheter for utøvende myndigheter og tjenestemottakere. Den nye utgaven som foreligger nå, er revidert og ajourført ut fra endringer i helse-, omsorgs- og sosiallovgivningen.

Ny bok av Anine Kierulf lanseres tirsdag

Ny bok av Anine Kierulf lanseres tirsdag

​Tirsdag 15. desember klokken 19 lanseres den nye boken Rett frem av Anine Kierulf med et digitalt arrangement. Bli med når Anine Kierulf og Harald Eia tar oss med inn i rettsstatens uforutsigbare korridorer.

Sex, vold, penger og dop - ny bok om de mest "populære" forbrytelsene

Sex, vold, penger og dop - ny bok om de mest "populære" forbrytelsene

Volds-, seksual-. formue- og narkotikaforbrytelser er de mest "populære" og straffesaker knyttet til disse forekommer oftest i domstolene. I den nye boken  Forbrytelser i utvalg ønsker forfatterne å gi en innføring i straffelovens regulering av disse forbrytelsestypene. De gjennomgår disse områdene i straffeloven på en systematisk måte og gir en helt ny analyse, skrevet etter den nye straffeloven.

Klimasøksmålet opp i Høyesterett: Her er boken om bakgrunnen for saken

Klimasøksmålet opp i Høyesterett: Her er boken om bakgrunnen for saken

Juristene Ole Kristian Fauchald og Eivind Smith har redigert boken Mellom jus og politikk: Grunnloven § 112 i forbindelse med det historiske klimasøksmålet, som skal opp til behandling i Høyesterett neste uke. 4. november begynner saken, som berører en paragraf som aldri tidligere har blitt behandlet i norsk rett.
Før Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte staten høsten 2017, hadde betydningen

Grunnloven fastslår at alle har rett til miljø, men hva betyr det?

Grunnloven fastslår at alle har rett til miljø, men hva betyr det?

Grunnlovens § 112 – miljøparagrafen – fastslår at alle har rett til miljø, men hva betyr dette i praksis? Da Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte staten høsten 2017, ble spørsmålet for første gang forelagt for domstolene. Gjennom elleve bidrag i boken «Mellom jus og politikk – Grunnloven § 112» utforsker forskere og praktikere Grunnlovens miljøparagraf. 

Politiet i et digitalisert samfunn

Politiet i et digitalisert samfunn

Hva slags polititjeneste har det digitaliserte samfunnet vårt bruk for? Hvilke utfordringer og muligheter får politiet og samfunnet ved bruk av ny teknologi og tilgang på nye data? I boken «Det digitale er et hurtigtog» har forskere fra Politihøgskolen bidratt med ulike analyser og perspektiver på kompetansebehov, skjønnsutøvelse og legitimitetshensyn i forhold til teknologibruk.

Foto: Annie Spratt/Unsplash

Ny bok: Dyrevelferdsrett

Fokus på og bevissthet rundt dyr og hvordan vi omgås dem, har endret seg markant de siste årene. Det anses som negativt å ikke ta godt nok vare på dyrene sine, samtidig kan økte besetninger og avstanden til husdyrproduksjon gjøre at færre tenker gjennom hvordan dyrene som gir oss maten vår, faktisk har det. «Dyrevelferdsrett» er den første boken om dette, i norsk sammenheng, unge rettsområdet.

Foto: Getmilitaryphotos

Ny bok: Til forsvar av landet

Hva hadde Regjeringen og Forsvaret lov til å gjøre i aprildagene i 1940 og 22. juli 2011? I en ny bok analyserer professor Sigmund Simonsen hvilke rettslige rammer Forsvaret har, særlig i gråsonen mellom fred og krig. Han finner at Forsvarets rettslige handlingsrom var større enn det som ble brukt 22. juli 2011, og at det var klart større enn det 22. juli-kommisjonen la til grunn.

Foto: Illustrasjonsbilde, Shutterstock

Ny bok: Helsepersonelloven - kommentarutgave

Helsepersonelloven skal å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helsetjenesten, samt sikre befolkningens tillit til helsepersonell og helsetjenesten, men også klargjøre skillet i forhold til alternativ behandling. Loven er en viktig del av helseretten og berører mange. To av Norges fremste eksperter på helserett, Anne Kjersti Befring og Bente Ohnstad, er nå ute med en ny bok om loven.

Fagbokforlaget

Vi bryr oss om fag og utdanning, og ønsker å gi ut fagbøker og læremidler som dagens elever, studenter, forskere og ulike yrkesgrupper har behov for. Våre forfattere skriver bøker som dekker hele utdanningsløpet fra barnehage til høyere utdanning, samt norsk for minoritetsspråklige og praktikermarked. Fagbokforlaget er en del av Forlagshuset Vigmostad & Bjørke AS.

Fagbokforlaget

Kanalveien 51
5068 Bergen
Norge