Gå videre til innhold

Emner: Kriminalitet, rettsvesen og juss

Landslova – Kommentarutgåve

Landslova

I anledning 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes Landslov lanserer Fagbokforlaget en kommentarutgave som utforsker lovens historiske og samfunnsmessige betydning. Med bidrag fra fjorten forskere belyses lovens sentrale rolle i norsk rettshistorie og dens innflytelse fra middelalderen til i dag. NRK1 sender også et program som gir innsikt i Landslovas kulturelle og juridiske betydning.

Vold og foreldreskap

Vold og foreldreskap

Hva bidrar til vold og aggresjon i rollen som forelder? Hvordan er det å ta seg av et barn samtidig som man blir utsatt for vold fra partneren sin? Hva kjennetegner skilsmisseprosessen i familier preget av vold? Og hvordan påvirker familiehistorikk og kulturell kontekst opplevelsen av foreldrerollen og vold i nære relasjoner?
I boken Vold og foreldreskap vil Henning Mohaupt utvide forståelsen

Hvordan fungerer egentlig den norske regjeringsmakten?

Hvordan fungerer egentlig den norske regjeringsmakten?

Hvordan fungerer regjeringen? Hva skjer når regjeringer kommer og går, hvordan fatter regjeringen beslutningene sine, hva innebærer det å være statsråd – og hvilke lover og regler gjelder egentlig for regjeringens virksomhet? I den nye boken «Regjeringen — Historien, makten og hverdagen» forsøker et tverrfaglig forskerteam å finne svarene.

Koronakrisen sett fra et juridisk perspektiv

Koronakrisen sett fra et juridisk perspektiv

Da pandemien traff Norge i mars 2020 utløste den en kjedereaksjon av rettslige reguleringer. Smitteverntiltak måtte på plass og løpende tilpasses smittesituasjonen, alt gjennom ulike former for rettslige reguleringer eller anbefalinger til befolkningen. Samtidig måtte et stort antall eksisterende lover endres på kort tid for å møte organisatoriske, sosiale og økonomiske utfordringer med smittevern

Ny kommentarutgave til Offentleglova ute nå!

Ny kommentarutgave til Offentleglova ute nå!

Retten til kunnskap om hva som skjer når folkevalgte og offentlige tjenestemenn forvalter de fullmaktene vi som borgere har gitt dem, er fastslått i Grunnlovens § 100. Dette er en del av grunnfjellet for et moderne demokrati.

I 2009 trådte Offentleglova i kraft. Den er en lov om alminnelig rett til innsyn i saksdokumenter i organer for stat eller kommune. Loven var en revisjon og videreutby

Boken «Veiledning i profesjonell praksis — til fagfolk som jobber med barn, ungdom og familier»

Den viktige veiledningen av fagfolk som jobber med barn, ungdom og familier i krise

God veiledning er viktig for å redusere belastningen på fagfolk som jobber med med barn, ungdom og familier i utfordrende livssituasjoner. Den nye boka: «Veiledning i profesjonell praksis» henvender seg til menneskene som jobber i disse tjenestene, og forfatterne mener at med god veiledning, vil flere tåle belastningen jobben medfører og dermed vil tjenestene kunne beholde dyktige arbeidstakere.

Boken «Våre perifere domstoler» av Eivind Smith (red.).

Ny bok: Våre perifere domstoler

Alle er enige om at uavhengige domstoler er avgjørende i en rettsstat. Men da blir det paradoksalt at domstolene praktiske rolle er så beskjeden både sammenlignet med andre land og i forhold til andre måter å løse tvister på. Utenfor straffesaker og i mange saker om barn er domstolene perifere. «Våre perifere domstoler» belyser og diskuterer denne problemstillingen.

«Rettskildelærens grunnlag» av Svein Eng

Grunnloven eller rettspraksis — hva skal danne grunnlaget for rettskildelæren?

Er det rettspraksis eller grunnloven som skal legge grunnlaget for rettskildelæren? I Norge har det i flere tiår vært vanlig å legge rettspraksis til grunn, men er det riktig? Dersom det er feil i hvordan rettspraksisen er anvendt, vil dette følge videre til nye saker. Jurist og forfatter Svein Eng diskuterer i boken «Rettskildelærens grunnlag» hva som egentlig er riktig.

«Rett praksis - Lærebok i norsk juridisk» metode av Knut Bergo

Nytt blikk på norsk juridisk metode: «Rett praksis — Lærebok i norsk juridisk metode»

Menneskerettene i EMK og EØS-retten er i dag viktige innslag i norsk rett, og tolkes og anvendes etter andre metoder enn dem som har vært vanlige i Norge. De gir også regler om hvordan mye av den øvrige norske retten skal praktiseres. Denne boken gir en samlende og oppdatert fremstilling av norsk rettskildelære. Den er også ment som en øyeåpner i en tid med mange rettsskandaler.

Boken «Skipssikkerhetsrett - Det rettslige rammeverket for maritime operasjoner» av Sigmund Simonsen

Ny bok: Skipssikkerhetsrett - Det rettslige rammeverket for maritime operasjoner

Denne boken gir en helhetlig fremstilling av gjeldende nasjonale og internasjonale skipssikkerhetsregler – skipssikkerhetsretten – i et norsk rettslig perspektiv. Skipssikkerhetsretten er en spesiell del av sjøretten, som regulerer gjennomføringen av maritime operasjoner og derfor kan kalles operasjonell sjørett.

«EØS-rett» av Haukeland Fredriksen og Mathisen

Ny utgave av «EØS-rett» drøfter blant annet koronapandemien, Nav-saken og Brexit

Den nye utgaven av «EØS-rett» er oppdatert med nye EU-rettsakter som er tatt inn i avtalen, og med ny rettspraksis fra EU-domstolen, EFTA-domstolen, EMD og norske domstoler. Boken tar også opp Nav-saken og utvalgte EØS-rettslige spørsmål knyttet til Storbritannias uttreden fra EU og EØS (Brexit), rettsstatskrisen i Polen og Ungarn og koronapandemien.

Boken «Anerkjennelse av stater og regimer» av Dagfinn Christian Selvaag

NY BOK: Anerkjennelse av stater og regimer

For første gang presenteres en studie av norsk anerkjennelsespraksis fra 1905 og frem til i dag, basert på en gjennomgang av faglitteraturen på området og en omfattende gjennomgang av arkiver og annet kildemateriale. Studien dokumenterer et forutsigbart handlingsmønster som brytes i krisetider, og tegner et levende bilde av kreftene som formet de norske posisjonene.

Velferd, rettsikkerhet og personvern, 2. utgave

Ny utgave av «Velferd, rettsikkerhet og personvern»

Likeverdige muligheter, rettigheter og plikter er viktige prinsipper i velferdsstaten. Denne boken behandler lovgivning der disse prinsippene er innarbeidet som plikter og rettigheter for utøvende myndigheter og tjenestemottakere. Den nye utgaven som foreligger nå, er revidert og ajourført ut fra endringer i helse-, omsorgs- og sosiallovgivningen.

«Styreansvar i praksis» av Andrea Dahlum

Ny bok: Styreansvar i praksis

Andrea Dahlum har i boken sin studert over 700 dommer, for å kartlegge hvordan Norges domstoler tolker styreansvaret.

Ny utgave: Pårørende i helse- og omsorgstjenesten, 3. utgave

Ny utgave: Pårørende i helse- og omsorgstjenesten, 3. utgave

Pårørende står i en særstilling som støtte- og omsorgspersoner ved alvorlig sykdom. I tillegg til den som er syk, er det de pårørende som rammes hardest. Helsepersonell har ansvar for å legge til rette for at pårørende får oppfylt sine rettigheter og avklart sine roller, at deres kunnskap blir lyttet til og at de får nødvendig informasjon, opplæring og oppfølging.
Helsepersonell har også et an

Konfliktkoden av Sverre Blandhol

Ny bok: Konfliktkoden – Forstå hva som foregår i konflikt

I den nye boken Konfliktkoden - Forstå hva som foregår i konflikt, gir forfatter Sverre Blandhol nyttig kunnskap om hvordan man skal forstå og løse konflikter, basert på en oppdatert fremstilling av konfliktteori.
For å kunne håndtere konflikter må du forstå dem. Konflikter kan virke kaotiske og skremmende. Men de følger gjerne bestemte mønstre. I denne boken blir du kjent med disse mønstrene –

Ny bok: Juss i yrkestransport med motorvogn og veifrakt

Ny bok: Juss i yrkestransport med motorvogn og veifrakt

Jussen og regelverket som omhandler yrkestransport og veitransportretten er komplisert. I den nye boken Juss i yrkestransport med motorvogn og veifrakt av Roger Helde, gis det for første gang en helhetlig fremstilling av dette rettsområdet. 
Regelverket som omfatter yrkestransport bygger i stor grad på internasjonale regler og kan fremstå som omfattende, til dels uoversiktlig, og er i tillegg g

Ny bok av Anine Kierulf lanseres tirsdag

Ny bok av Anine Kierulf lanseres tirsdag

​Tirsdag 15. desember klokken 19 lanseres den nye boken Rett frem av Anine Kierulf med et digitalt arrangement. Bli med når Anine Kierulf og Harald Eia tar oss med inn i rettsstatens uforutsigbare korridorer.

Sex, vold, penger og dop - ny bok om de mest "populære" forbrytelsene

Sex, vold, penger og dop - ny bok om de mest "populære" forbrytelsene

Volds-, seksual-. formue- og narkotikaforbrytelser er de mest "populære" og straffesaker knyttet til disse forekommer oftest i domstolene. I den nye boken  Forbrytelser i utvalg ønsker forfatterne å gi en innføring i straffelovens regulering av disse forbrytelsestypene. De gjennomgår disse områdene i straffeloven på en systematisk måte og gir en helt ny analyse, skrevet etter den nye straffeloven.

Vis mer

Fagbokforlaget

Vi bryr oss om fag og utdanning, og ønsker å gi ut fagbøker og læremidler som dagens elever, studenter, forskere og ulike yrkesgrupper har behov for. Våre forfattere skriver bøker som dekker hele utdanningsløpet fra barnehage til høyere utdanning, samt norsk for minoritetsspråklige og praktikermarked. Fagbokforlaget er en del av Forlagshuset Vigmostad & Bjørke AS.

Fagbokforlaget

Kanalveien 51
5068 Bergen
Norge